Podnikateľské lekcie: Minuli sme milióny korún na vlastnú jazykovú aplikáciu.

27. 01. 2022

Zvyčajne vyvíjame aplikáciu pre zákazníka. Ale o čo zaujímavejšie by bolo mať vlastný produkt?  Tak sme si vyvinuli vlastnú jazykovú aplikáciu a minuli sme na ňu tisícky dolárov (milióny českých korún). Pustili sme sa do toho bez investora a bez reklám. Aké podnikateľské lekcie z toho vzišli?

Dostali sme zatiaľ pár tvrdých, ale dôležitých lekcií. Takéto podnikateľské lekcie sú najlepšia prax a som rada, že kultúra „fuck-upov“ (fakt poriadnych životných a biznis nepodarkov) začína získavať na hodnote aspoň tak ako dokonalé CVčko.

podnikateľské lekcie nohy a vášeň na chodníku

Jedna z týchto lekcií bola aj moja transformácia. Z človeka, ktorý nikdy predtým nepracoval v IT na produktového manažéra aplikácie.

Raz som sa zúčastnila workshopu, ktorý účastníkov podporoval v nápade založiť si svoj vlastný projekt. Mnohí z nás máme nejaký ten nápad. Forbes nám však pripomína, že “Dobrý nápad nestačí”. V Studio SKOUMAL sme to pravdaže vedeli, ale povedali sme si, že až také ťažké to predsa nebude. Neboli sme jediní…zdá sa, ktorí si mysleli, že budeme výnimkou, ktorá to zvládne.

Práca v IT je (aj) pre neskúsené a netechnické tipy

V roku 2017, som si akosi omylom a náhodou našla prácu v mladej českej IT firme, ktorá vyvíja mobilné aplikácie. Mala príjemné, autentické vystupovanie, žiadnu hierarchiu a prekvapivo, už v roku 2014 mala úplne remote-first tím (všetkých 10 kolegov pracovalo skade chcelo a kedy chcelo).

Prečo som si túto prácu našla „omylom“? V tom čase som z vlastnej vôle používala tlačítkový telefón a ignorovala som všetky „smart“ výdobytky techniky.

Viac na túto tému nájdete vo videu z Pražského Barcampu:

Zrodila sa myšlienka na hviezdnu Flashcard aplikáciu

Firma SKOUMAL vznikla v roku 2014. Popri programovaní pre zákazníkov (naši zákazníci boli napr. Twisto, Integromat, Kuberg, PwC) sme si chceli tvoriť aj vlastný produkt.

Vo firme vznikol nápad: Prečo by sa naši junior vývojári nezlepšovali v programovaní vývojom vlastného produktu? Budeme vyvíjať vlastnú kartičkovú aplikáciu Vocabulary Miner! Programátori sa tak naučia nové veci a zároveň budeme pomáhať užívateľom učiť sa slovíčka…budeme sa učiť učením ostatných!

mobile phone with Vocabulary Miner app placed on a map

Plán znel: Vytvoriť jednoduchý intuitívny nástroj pre učiteľov a študentov jazykov, ktorý im zjednoduší učenie slovíčok a nebude ich trápiť reklamami a nezmyselnými hrami.

To bol príbeh z roku 2014. Ale človek mieni, biznis mení…

Nekonečné hodiny, roztrieštené sústredenie, nedokončené myšlienky

Do tímu ma prijali v roku 2017. Okrem administratívy som dostala aj malinkú prácu na prekladoch na internom projekte — Vocabulary Miner, ktorý ležal bokom a čakal, kedy sa nejaký programátor bude nudiť a čosi si tam pokódi. Nadšené plány roku 2014 zostali len plánmi.

Pri prvých prekladoch v aplikácií (vtedy boli len české a anglické), ktoré som dostala na starosti, som objavila, že aplikácia komunikuje veľmi strojovo, častokrát s chybami v preklade či s preklepmi. V tom čase som narazila aj na iné jazykové aplikácie na učenie slovíčok a nebola som si úplne istá, v čom je medzi nimi rozdiel. „Čo ja o tom vlastne viem…,“ povedala som si. Rátala som s tým, že konkurencia je dobre preskúmaná. Bola, ale iba málinko.

Ako aplikácia komunikuje teraz? Používame 1. osobu jednotného čísla namiesto množného, aby sme umocnili pocit osobnej trénerky. Používame aj citoslovcia, pre živší pocit.

Trúfam si povedať, že v roku 2017, 3 roky po spustení aplikácie, nebol dokončený ani MVP (produkt s najmenšou možnou funkcionalitou, ktorý možno používať). Aplikácia už bola v oboch obchodoch – Google Play a App Store, ale vôbec nezarábala, pretože biznis model nebol dotiahnutý do konca. Nevytváral sa žiadny marketing, ani povedomie o produkte okrem niekoľkých českých tiskoviek. Neotvárali sme komunikáciu s jazykovými školami a lektormi o spätnej väzbe na náš produkt. V tom čase sme už na programovanie aplikácie minuli 250 000 Kč (cca 11 000 USD).

Bol to len vrcholec ľadovca, do ktorého som v roku 2019 narazila plno silou, keď mi bol zverený produktový manažment projektu.

Myslím si, že som bola (a možno stále som) jeden z najneskúsenejších produktových manažérov. Ešte rok pred touto pozíciou som nemala žiadnu aplikáciu v svojom tlačítkovom mobile. Teraz som mala viesť zle rozbehnutý produkt, ktorému sa už podarilo minúť viac ako 1 000 000 Kč ( cca 46 000 USD). Go girl!

Prvé podnikateľské lekcie z vývoja produktu

1|Premyslite si to. Už od začiatku myslite na peniaze.

Startupisti veria, že ak sa nehanbíte za prvú verziu spusteného produktu, tak ste produkt vypustili do sveta príliš neskoro. Myslím si ale, že by tá hanba nemala trvať 2 z 3 rokov hlavného vývoja a to len kvôli tomu, že ste nepremysleli biznis model a odkladali vývoj ziskovej časti produktu.

Až v roku 2018 sme konečne spustili Premium model produktu s tisíckami balíčkov slovíčok. O chvíľu na to, sme prehodnotili cenu a spustili Premium s novou cenou, aby sme jedného dňa mali vôbec šancu pokryť náklady.

Premium obrazovka a naša cena. Predtým 39.99 Kč/rok. Potom 29.99 Kč/mesiac a dnes 59 Kč/mesiac.

2| Kontrolujte financie „vášho dieťaťa“.

Firme sa darilo skvele. Ale internému investičnému projektu Vocabulary Miner nie. Nepozerali sme na čísla pravidelne, nepozerali, čo funguje, čo nefunguje, neoptimalizovali a nedávali si ciele. Teraz používame Google Analytics a Firebase.

Buďte rovnako prísny na svoj produkt, ako ste na financie firmy. Intuícia je skvelý nástroj, ale pri vašom biznis dieťati musí byť spojená aj s dátami, inak budete produkt „rozmaznávať“ a ničiť si tak cash flow.

3| Držte sa svojich princípov.

Alebo lepšie povedané – určite si princípy, okolo ktorých vybudujete produkt.  Predstavte si každú základnú vlastnosť a hodnotu, na ktorej produkt stojí. Upravujte ich podľa potrieb, ale nenechajte sa len tak zlákať tam, kam ide konkurencia (skvelý fuck-up príbeh na túto nôtu: o tom ako CZC stratilo prvenstvo, lebo sa snažilo vytvoriť niečo ako alzáckeho „mimozemštaňa“).

Ak mala byť aplikácia o dievčine, ktorá doprevádza lektorov a žiakov pri učení, tak by koncept nemal skončiť ako mechanická hlava dievčaťa so zlým pravopisom, o ktorej nikto nikdy nepočul.

Po 3 rokoch!! vývoja sme si sadli a vytvorili si  základné hodnoty v Lean Canvas, motto #saymore a vyčlenili sa od konkurencie vďaka “keep it as simple as possible”. Toho sa snažíme držať a napraviť, čo sa stratilo.  Aké rozdiely medzi nami a konkurenciou udržiavame, sa dočítate v článku Jak vznikl Vocabulary Miner: Frustrovaný student jazyků vytvořil jazykovou aplikaci.

4| Pozvite k diskusií profesionálov…aspoň občas.

Po pár nezdaroch a mnohých upozorneniach na zlé preklady v aplikácií sme začali spoluprácu so 6 prekladateľmi, zvyčajne rodenými rečníkmi, ktorí prešli aplikáciu a balíčky od hora dole. Teraz máme 7 jazykových nastavení aplikácie a slovíčka vo vyše 20 jazykoch. V určitých chvíľach sme projekt zrevidovali s marketingovou konzultantkou a zisťovali jeho možnosti.

Určite by sa do projektu zmestilo mnoho ďalších profesionálov, ale dávame si pozor na financie, že?

language options in Vocabulary Miner
V aplikácií sa môžete učiť akýkoľvek jazyk, ak si tvoríte vlastné balíčky. Balíčky od iných si môžete stiahnuť vo vyše 20 jazykoch.

5| Poznaj svoju konkurenciu a vyvíjaj svoj produkt „s nimi“.

Až v roku 2019 sme sa fakt poriadne pozreli na konkurenciu. Jasné, že sme vedeli o Memrise, Quizlet, Duolingo… ale nevedeli sme v čom je Vocabulary Miner iný. Až kým sa nás na to nezačali pýtať ľudia. Vedeli sme, že chceme geniálne jednoduchú apku (ako nás aj nedávno vo svojej recenzii nazvala česká lektorka Lenka). Taktiež sme vedeli, že dokážeme češtinu pokryť lepšie ako iné aplikácie, alebo aspoň z iného uhla.

Screenshoty pre aplikáciu Vocabulary Miner
Rôzne prístupy k učeniu: konkurencia vs. Vocabulary Miner vpravo (B2 level a A2 level)

Ale to nestačilo. V roku 2019 sme sa poriadne po prvýkrát pozreli na konkurenciu. A začali sme tieto dáta využívať pre dalšiu stratégiu.  Nedávno sme to spravili znova v 2020 porovnanie Flashcard aplikácií.

Príliš veľa nápadov a primálo zodpovednosti

Počas rokov 2014 až 2019 sme robili kúsok užívateľského testovania na Vocabulary Miner, kúštiček marketingu, a priveľa programovania. Projekt nikto neviedol a nikto zaň nepreberal zodpovednosť. Nové plány a nápady prichádzali a zanikali.

6| Nenechajte svoj nápad vyhniť, keď ste s ním už začali.

Hovorí sa, že jediný rozdiel medzi spokojným a nespokojným človekom je odhodlanie a disciplína. Zdá sa mi, že to môže platiť aj na produkt. Možno váš investičný produkt nemá najvyššiu prioritu, ale ak sa len tak povaľuje okolo bez niekoho, kto v neho verí a kto zaň dostáva spätnú väzbu, keď ešte stále nie je úspešný (to je tá ťažká časť mojej práce, však chalani ;), pravdepodobne strácate peniaze, zmysel a možný potenciál.

7| Majte na projekte niekoho, kto v produkte vidí niečo viac.

Niekoho, kto dokáže vidieť ešte neexistujúce možnosti, stále skúšať a aj sa vzdať, keď už bude naozaj treba a vyhlásiť vlastnú prácu za „na trhu neúspešnú“.

Naskočiť do rozbehnutého vlaku rútiaceho sa bezhlavo niekam a snažiť sa nájsť mu smer bez akýchkoľvek skúseností je občas frustrujúce. Chcete sa len skryť pod stôl a prestať skúšať. Sú dni, kedy bod 6 a 7 sú takmer nad moje sily a vtedy pomáha jediné. Pesnička Try everything z rozprávky Zootopia. …občas

Marketing & Sales pokrivkávajú: Potrebujú krídla, nie paličku

Myslím si, že každá spoločnosť, ktorá vývíja softvér ako my, cíti obrovský rozdiel medzi vývojom zákazníckeho produktu a vlastného produktu.  Veľkou výzvou je robiť oboje naraz a uspieť.

Zákazník má u nás vždycky prioritu. Pre zákazníka máme deadliny, ktoré posúvame len keď už nie je iná možnosť. Zákazníkovi pomôžeme prísť na technické riešenie jeho problému, vyvinieme softvér a podporujeme ho technicky. To je naša práca. S marketingom a predajom daného produktu sme teda nikdy nepotrebovali skúsenosti.

Appka Vocabulary Miner ako náš interný produkt neustále potrebuje našu starostlivosť – after-touch po vývoji – marketing a sales. Práca na Minerovi nikdy nekončí tým, že vymyslíme riešenie. Podnikateľské lekcie na Minerovi tiež nikdy nekončia.

U nás vo firme sme tím vývojárov a testerov, ktorým vývoj fakt ide a jedna ja (zhodou okolností žena :P) s málo skúsenosťami…trochu ako zo seriálu The IT Crowd. Zo začiatku ako sme vypustili do sveta Vocabulary Miner, niektorí z nás (technický tím) verili, že dobrý produkt si nájde svojich zákazníkoch s mini kúskom marketingu. O dobrom predsa netreba hovoriť, že je dobré.

Táto viera nás nedoviedla ďaleko. Akurát teraz začíname tvrdo pracovať na „mäkkých“ častiach produktu, ktoré zaberajú veľa času a brainstormingu – obsah, marketing, predaj.

8| Investujte do marketingu 

Investujte viac, ak môžete. Hovorte s ľudmi o tom, čo je pre nich dôležité, preskúmajte to, zapojte do projektu a povedzte to naspäť ľuďom cez média. To je pre nás marketing a to sa učíme robiť. Nesmiete marketing vidieť ako pretláčanie niečoho niekomu. Sme ľudia s hodnotami a emóciami. My ľudia tvoríme daný produkt kvôli niečomu. Skúste to nájsť a vedome na tom stavať. Veď na tom sme vyrástli – evolučne aj ako deti – na príbehoch.

V roku 2019, sme začali s blogom na Medium (v roku 2020 už máme blog aj pod našou doménou). Začali sme sa rozprávať s ľudmi, ktorí sa jazyky učia, sú učiteľmi alebo potrebujú len slovíčka – expati, cestovatelia, študenti, lektori. Odštartovali sme InstagramFacebook.

Minulý rok nás pozvali na najväčšie európske jazykové expo Expolingua v Berlíne, ktoré bolo veľmi zaujímavým zážitkom aj pre mňa a kolegyňu, ale aj pre produkt, ktorý dostal feedback od nemeckého publika („To ste zdarma a Premium pod 1 Euro? To je strašne málo, mali by ste zdražieť!“-aj sme zdraželi). Rozbehli sme osobnú konverzáciu s lektormi aj vďaka Humans of Languages na Instagrame –  projekt, ktorý chce lektorov a jazyky ukázať ako príbehy. Každý (sa) učí jazyky kvôli osobnému príbehu.

V roku 2020 sme zatelefonovali prvým jazykovým školám v rámci priameho predaja a dostali sme prvé odmietnutia a prvý záujem. Založili sme si vlastne nové mikro oddelenie a našli nadšeného človeka, ktorý sa ponoril do aplikácie, do školského a lektorského prostredia a tým aj do obchodu. A pomaly to funguje.

9| Vypustite sa do sveta. Dostaňte na palubu „obchoďáka“, ktorý má motiváciu a vášeň.

Volajte a prezentujte. Pýtajte sa, pýtajte sa, pýtajte sa. Zisťujte správny smer, správne slová, správny prístup.

Neúspech môže znamenať koniec cesty, ale stále sme lepší ako 90%

Viac ako  9 z 10 start-upov skončí do 10 rokov. V prvých 5 rokoch, sú šance pre nové myšlienky 50:50.

Prešlo 6 rokov od úplneho vzniku jazykovej aplikácie Vocabulary Miner. To znamená, že by sme ešte teoreticky mali 4 roky na totálny neúspech. Či prežijeme alebo túto skúsenosť vyhlásim za svoj osobný „fuck-up“ je však otázkou budúcich týždňov.

Napriek všetkému: Aplikácia bola objavená vo vyše 40 krajinách sveta bez platenej reklamy. Vieme, že školám môže pomôcť, že sa mnohým lektorom páči.

10| Nevzdávajte to tak ľahko.

Áno, občas sú iné priority, občas je korona alebo faktúry zákazníkov a projekt musí spať. Podnikateľské lekcie proste nikdy nekončia.

No nevzdávajte to ľahko.  Myslím si, že sa pohybujeme správnym smerom, že sme na tom lepšie ako kedykoľvek predtým a že sme sa to naučili robiť čím ďalej tým lepšie tou ťažkou (nezabudnuteľnou) cestou.

“Niečo zarábame, dokončujeme dobrý produkt. Veľa vývojárov si skúsilo nové veci a zlepšilo sa aj vďaka Vocabulary Miner. Mňa ten projekt naučil úplne všetko, čo teraz viem o marketingu a o produktovom manažmente. Naučil ma ako hovoriť s tímom, ako s nimi spolupracovať. Naučilo ma to, že biznis je kreatívna a trúfalá výzva. Naučilo ma to, vstúpiť do arény a zapojiť svoju myseľ, kreativitu, obavy, neistoty.“
– povedala som sama sebe.

Určite by sme sa mohli vyhnúť všetkým failom, nepodarkom a fuck-upom, ktoré som spomenula vyššie (a mnohým, ktoré sa už nezmestili).

Ale koniec koncov, si myslím, že sme sa im nemohli vyhnúť. Pretože sme sa učili za pochodu, rástli s produktom aj v rámci tímu a síce to kus bolelo a bolí, robili sme to spolu, pre seba a pre užívateľov. Nie pre agentúry, pre sľuby k investorom. Snažili a snažíme sa. Toto sú moje podikateľské lekcie, ktoré by som bez tohto projektu nikdy nemohla skúsiť a už nikdy nezabudnúť.

Myslím si, že Vocabulary Miner dosiahol už teraz jeden zo svojich cieľov: Učíme sa učením druhých.

O čom hovoríme? Tu je krátke videjko:

 

*Ďakujem Anne Márií Pisoňovej za precízne čítanie konceptu a skvelé nápady.

Vývoj mobilní aplikace: 11) Funguje mi vůbec ta aplikace? A co v ní dělají uživatelé?

Vývoj mobilní aplikace má mnoho různorodých aspektů, které je dobré vědět. V následujícím seriálu Vám představujeme jednotlivé díly, které Vás …

Číst článek

Vývoj mobilní aplikace: 10) Jak na soukromí v aplikaci, nebo jak zvládnout schvalování na storech

Vývoj mobilní aplikace má mnoho různorodých aspektů, které je dobré vědět. V následujícím seriálu Vám představujeme jednotlivé díly, které Vás …

Číst článek

Vývoj mobilní aplikace: 9) Jak na Google Play a AppStore a jestli vůbec

Vývoj mobilní aplikace má mnoho různorodých aspektů, které je dobré vědět. V následujícím seriálu Vám představujeme jednotlivé díly, které Vás …

Číst článek

Kontakt